Heeft jouw auto een goed onderhouden airco-installatie?

Airco service
De airco installatie van uw auto is niet onderhoudsvrij. Het systeem verliest jaarlijks een gedeelte van het koudemiddel. Dat is heel normaal. Wanneer de airco na verloop van tijd beschikt over te weinig koudemiddel ontstaat er slijtage. Een reparatie kan zomaar oplopen tot meer dan €500. Bovendien veroorzaakt een matig of slecht werkende airconditioning een veel hoger brandstofverbruik. Laat dus jaarlijks een airco check uitvoeren.

Een goed onderhouden airco-installatie in uw auto betekent niet alleen comfortabel autorijden maar draagt ook zeker bij aan de verkeersveiligheid. ‘Frisse bestuurders’ reageren alerter en zijn tot dertig procent minder vaak betrokken bij auto-ongelukken. Lees ook ons artikel over 5 tips voor een coole airconditioning!

Waarom de airco reinigen?

De voordelen van een airco zijn niet meer weg te denken: in de zomer blijft het hoofd lekker koel en in de winter voorkomt de airco dat ramen beslagen raken. Uit onderzoek blijkt bovendien dat een ‘koele’ automobilist zich beter kan concentreren en een hoger reactievermogen heeft. De vochtige omgeving in een aircosysteem kan een bron zijn voor bacteriën, gisten en schimmels. Dit veroorzaakt vaak een muffe geur en een verhoogde kans op allergische reacties. Juist door schimmelsporen kunnen inzittenden last krijgen van verkoudheid, keelpijn, geïrriteerde luchtwegen en tranende ogen. Door de airconditioning jaarlijks te laten reinigen wordt voor een fris en gezond klimaat gezorgd, waarbij inzittenden zich op hun gemak voelen en de chauffeur helder en alert blijft.

Wat is koudemiddel?Airco - Koudemiddel

Een koudemiddel, ook wel airco gas genoemd, is een stof dat in warmtepompen (compressor) wordt gebruikt voor het transporteren van warmte. Dit werkt via een natuurkundig basisprincipe: wanneer een vloeistof verdampt, wordt er warmte aan de omgeving onttrokken. Waarom moet koudemiddel bijgevuld worden? Het koudemiddel is een stof dat bestaat uit zeer kleine moleculen. Het systeem raakt per jaar circa 10% van zijn vulling kwijt aan de buitenlucht. Als de druk teveel zakt zal de werking verminderen en uiteindelijk stoppen. Voortijdig bij laten vullen is daarom het advies.

Doe de airconditioning test

Je kunt heel gemakkelijk zelf constateren of de airconditioning onderhoud nodig heeft. Kun je 2 of meer vragen met JA beantwoorden? Dan wordt het tijd voor een bezoek aan de werkplaats!

  1. Koelt de airconditioning minder goed?
  2. Duurt het langer voordat uw ramen condensvrij zijn?
  3. Is het langer dan een jaar geleden dat de airco is gecontroleerd?
  4. Komt er een muffe geur uit de airco?
  5. Krijg je last van verkoudheid, keelpijn, geïrriteerde luchtwegen of tranende ogen in de auto?
  6. Rijd je vaak korte afstanden?
  7. Houd je de airconditioning aan tot je op bestemming bent?
  8. Heb je het gevoel dat de auto meer brandstof verbruikt?

Wij bieden diverse mogelijkheden voor onderhoud en/of een check aan het aircosysteem van de auto.

Direct een afspraak maken?

Neem telefonisch of via de mail contact met ons op, of maak een afspraak via ons online werkplaatsafspraakformulier.

Werkplaatsafspraak Bekijk onze acties Proefrit Contact
HomeHeeft jouw auto een goed onderhouden airco-installatie?

Contact