Nieuwe Hyundai i20 N op komst 6 mei 2020

De Hyundai i20 N komt eraan! Hyundai geeft voor de eerste keer twee video’s vrij waarin een prototype van de gloednieuwe i20 N met camouflage in actie te zien is in winterse omstandigheden. De video’s – opgenomen in het Zweedse Arjeplog – tonen hoe Hyundai WRC-coureur Thierry Neuville de i20 WRC, de RM19 en het prototype van de i20 N op hoog tempo door het besneeuwde landschap stuurt. Hyundai geeft daarnaast ook de eerste foto’s vrij van de nieuwe i20 N die later dit jaar wordt onthuld.

In navolging van de i30 N en de i30 Fastback N ontwikkelt Hyundai een high-performance N-variant op basis van de nieuwe generatie Hyundai i20. Net als de andere N-modellen van Hyundai wordt ook de i20 N ontwikkeld met het oog op straat- en circuitgebruik. Hyundai geeft binnenkort meer informatie vrij over de i20 N, maar laat in twee video’s nu al het prototype zien van deze B-segment hot hatchback.

i20 WRC en RM19 in actie in eerste video

De eerste video laat de Hyundai i20 WRC-rallyauto zien die op spectaculaire wijze over donkere wegen in Lapland rijdt, waarbij de lampen op de motorkap de weg verlichten. De bestemming: een bevroren meer. Het enige hoorbare is de hoogtoerige motor als de auto door de besneeuwde bossen rijdt, terwijl ondertussen een nieuwe heldere Arctische dag aanbreekt. De video gaat verder met de RM19, die vrijwel over zijwaarts rijdt en gelijktijdig een sneeuwwolk achterlaat. In een interieurshot ziet de kijker hoe Neuville kundig met de voetpedalen werkt om de RM19 – bij Hyundai intern het ‘rolling lab’ genoemd – op haast kunstige wijze over het parcours te sturen. De auto tekent tijdens het rijden vloeiende lijnen in de sneeuw. Aan het einde van de video maakt Neuville de overstap naar de nieuwe i20 N. Hoewel de voor- en achterzijde van het prototype zijn bedekt met camouflage, geven de beelden een goede impressie van hoe de i20 N eruit komt te zien.

Nieuwe Hyundai i20 N in actie in tweede video

In de tweede video geeft Neuville commentaar bij de gemaakte beelden, waarbij hij beschrijft hoe het is om met elk model te rijden. De ervaren WRC-coureur schetst de unieke kenmerken van elke auto vanuit zijn eigen perspectief. Over het prototype van de gloednieuwe i20 N zegt Neuville het volgende: ‘Een zeer interessante auto. Heel precies. Zeer makkelijke besturing. De motor maakt gretig toeren en het geluid is ook heel interessant. Ik kijk uit naar de deelname van deze auto aan het WRC!’

Neuville zegt over de i20 WRC: ‘De WRC-auto’s gaan echt tot het uiterste. Elk detail is nauwkeurig afgesteld voor een maximale performance en ook om te worden aangepast aan een rijstijl.’ Neuville omschrijft de RM19 als een ‘zeer eenvoudige auto om te rijden’. Over de testrit zegt hij: ‘Ik had een grote glimlach op mijn gezicht, omdat ik heel vaak dwars ging met de auto.’

Wintertests verzekeren betrouwbaarheid onder extreme omstandigheden

De tests vonden eerder dit jaar plaats op een bevroren meer nabij het Zweedse Arjeplog, een populair wintertestgebied voor autofabrikanten. De extreme kou – het hele jaar door – maakt van Arjeplog de perfecte locatie om voertuigen onder extreme omstandigheden te testen. Op sommige dagen daalt de temperatuur tot naar liefst -30 graden Celsius.

Hyundai test zijn auto’s in extreme klimaten om te zorgen dat ze ook in extreme weersomstandigheden maximaal presteren – of dat nu in extreme hitte of kou is. Voertuigen moeten kunnen functioneren onder alle omstandigheden in Europa. Tijdens de wintertests in Arjeplog evalueert Hyundai de betrouwbaarheid van zijn voertuigen in extreme kou, maar kan het ook de performance testen in autosport-achtige omstandigheden. De hoge snelheden en scherpe bochten belasten de auto’s intensief op mechanisch niveau, waardoor ze kunnen bewijzen wat ze in huis hebben onder zware omstandigheden.

Hyundai in de autosport

In 2012 richtte Hyundai de divisie Hyundai Motorsport op en werd de Belgische rallyrijder Thierry Neuville aangesteld als hoofdrijder. In 2014 begon het team aan zijn eerste seizoen in het WRC met de i20 WRC-rallyauto. In hetzelfde jaar won Neuville tijdens de Rally van Duitsland zijn eerste WRC-wedstrijd. Dat was voor Hyundai Motorsport tevens de eerste WRC-overwinning. Overall heeft Neuville tot nu toe negen overwinningen op zijn naam staan, eindigde hij 26 keer op het podium en won hij voor Hyundai 129 rally-etappes. In 2019 bracht Neuville Hyundai Motorsport naar de eerste constructeurskampioen in de hoogste rallyklasse ter wereld.

Hyundai Motorsport richt zich behalve op raceauto’s ook op het testen van nieuwe technologieën in een reeks van high-performance conceptmodellen, Racing Midship genaamd (RM). RM dient als testbed, of rollend lab, om nieuwe ideeën te ontwikkelen en te testen. Het meeste recente RM-model is de spectaculaire RM19, uitgerust met een forse achterspoiler en een 390 pk sterke 2,0-liter turbobenzine middenmotor.

Werkplaatsafpraak Bekijk onze acties Proefrit Contact
HomeHyundaiNieuwsNieuwe Hyundai i20 N op komst

Contact