Op stroomcursus: dit wil je weten voordat je een nieuwe auto koopt 13 juli 2022
Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Dat merken wij binnen het bedrijf ook. Maar de ene elektrisch aangedreven auto is de andere niet. Er zijn enorm veel modellen, elk met hun eigen technieken en voor- en nadelen. Wij geven je een st(r)oomcursus.
De variant die je waarschijnlijk wel kent, is de volledig elektrische auto, ook wel EV (electric vehicle) genoemd. Die heeft geen verbrandingsmotor, maar een elektromotor en een groot accupakket.
Goedkoper én vlotter rijden
Elektrische auto’s, zoals de Hyundai IONIQ 5, hebben een aantal voordelen ten opzichte van traditionele auto’s. Lagere kosten per kilometer bijvoorbeeld, want een volle accu kost minder dan een volle benzinetank. Ook heb je lagere onderhoudskosten, omdat er minder bewegende delen zijn. Bovendien ben je vaak als eerste weg bij het verkeerslicht, omdat een elektromotor niet op toeren hoeft te komen: het vermogen is op elk moment maximaal beschikbaar.
Ook is er geen lokale uitstoot van schadelijke gassen. Al staat daar tegenover dat het grote accupakket milieubelastend is om te produceren en vervoeren. Om dat te compenseren is het slim om op te laden met duurzaam opgewekte energie, bijvoorbeeld van je eigen zonnepanelen.
Lees verder onder de foto >

Het beste van twee werelden
Daarnaast zijn er hybride auto’s. Deze zijn er in drie varianten. De eerste is de hybrid electric vehicle (HEV), zoals de Hyundai KONA Hybrid. Daarin zit zowel een benzine- als elektromotor, plus accupakket. Daarmee rijd je kleine stukken op lage snelheden elektrisch. Je zult dus nog steeds benzine moeten tanken, maar wel minder vaak dan met een traditionele benzineauto. De accu laadt zichzelf door de energie die bij het afremmen vrijkomt, op te slaan.
Een andere hybride vorm is de plug-in-hybrid (PHEV). Die heeft een extra groot accupakket, die je oplaadt bij een laadpaal. Daardoor kun je er een langere afstand elektrisch mee rijden, vaak zo’n vijftig kilometer. Is het accupakket leeg? Dan komt de benzinemotor in actie en rijdt de auto als een reguliere hybride weer verder.
De derde variant is mild hybrid. Een compacte elektromotor ondersteunt dan een benzinemotor tijdens het optrekken. Op die momenten is de meeste energie nodig, dus dat zorgt voor een lekker laag benzineverbruik. En omdat er geen groot accupakket aan boord is, hoef je je ook geen zorgen te maken over de milieu-impact daarvan.
Een auto die de lucht reinigt
Een auto die niet in deze lijst mag ontbreken is de Hyundai NEXO: een waterstofauto. Deze werkt voor een groot deel hetzelfde als elektrische auto’s, met als grote verschil dat je hem niet hoeft op te laden. In plaats daarvan tank je de auto binnen vijf minuten vol met waterstof. Onder de motorkap maakt de auto daar elektriciteit van. Die wordt dan weer gebruikt om de wielen aan te drijven. Uit de uitlaat komt water. Sterker nog: de auto reinigt de lucht waar hij in rijdt. Op het dashboard kun je zelfs zien hoeveel. Bij deze auto is ook nog het voordeel dat er veel fiscale voordelen zijn.
Wij helpen je graag!
Duizelt het je een beetje? Loop dan gerust eens binnen bij een van onze vestigingen in Waddinxveen, Zoetermeer of Leiden of neem contact op. Wij helpen je graag met al je vragen op autogebied!
Neem contact met ons op