Fiscaal voordeel in 2023 door MIA en Vamil 10 januari 2023

 

Investeert u als ondernemer in een milieuvriendelijk bedrijfsmiddel? Maak dan gebruik van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en/of Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) als het bedrijfsmiddel op de nu geldende Milieulijst staat.

De elektrische personenauto komt niet meer in aanmerking voor de MIA/Vamil (Milieulijst 2023), omdat deze inmiddels gangbaar is. Waterstofauto’s vallen hier wel onder.

Waterstofauto’s vallen onder code F3109 (Hyundai NEXO). Voor waterstofauto’s kunt u, naast de MIA, ook gebruik maken van de Vamil.

Met de MIA profiteert u van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kunt u 75% van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op een tijdstip dat u zelf bepaalt. Dit levert u een liquiditeits- en rentevoordeel op.

U kunt het volledige bedrag van uw auto melden voor MIA, inclusief verwijderingsbijdrage, legeskosten (kosten registratie kenteken) en gebruiksklaar maken van uw auto tot aan het maximale bedrag dat gemeld mag worden per auto. Accessoires af-fabriek komen ook in aanmerking.

Accessoires die de dealer levert of monteert, zoals winterbanden, dakkoffers en trekhaken, kunt u niet melden. Hetzelfde geldt voor accessoires die niet aan de auto vastzitten zoals aanhangers of een fietsendrager. Ook eventuele subsidie voor deze auto moet u van het investeringsbedrag aftrekken.

Onder de code F3109 komt een maximaal bedrag van €75.000,- per voertuig in aanmerking voor MIA en Vamil. Wanneer u de btw kunt verrekenen, moet u de investeringskosten exclusief btw melden. Bent u vrijgesteld van btw? Dan kunt u de investering inclusief btw melden. Heeft u korting gekregen op de aanschaf van uw auto? Dan hoeft u alleen de betaalde aanschafprijs te melden. Is er sprake van inruil, dan hoeft u het inruilbedrag niet af te trekken van het aanschafbedrag.

Gebruikte auto’s komen in beginsel niet in aanmerking, tenzij deze fiscaal als nieuw worden gezien. Volgens de definitie van de Belastingdienst zijn dit voertuigen die niet langer dan 6 maanden geleden voor het eerst in gebruik zijn genomen of niet meer dan 6.000 kilometer hebben gereden. 

Meer fiscale informatie over MIA/VAMIL en rekenvoorbeelden vindt u op de website van de Belastingdienst.

Heeft u nog andere vragen naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten.

 


 

MIA / Vamil informatie aanvraag

Werkplaatsafspraak Bekijk onze acties Proefrit Contact
HomeNieuwsFiscaal voordeel in 2023 door MIA en Vamil

Contact