Hyundai presenteert vernieuwde waterstoftruck XCIENT Fuel Cell 26 mei 2021

XCIENT Fuel Cell

Hyundai heeft zijn XCIENT Fuel Cell verder geperfectioneerd. Met de upgrade van deze waterstof-elektrisch aangedreven vrachtwagen verstevigt Hyundai zijn technologische voorsprong in de bedrijfswagenmarkt. Hyundai heeft al jaren een leidende positie op het gebied van brandstofceltechnologie en past die al met veel succes toe in zijn waterstof-elektrische personenauto NEXO.

Al geruime tijd werkt Hyundai aan de ontwikkeling van auto’s, lichte bedrijfsvoertuigen, bestelbussen en trucks met groene aandrijflijnen. De focus ligt niet alleen op batterij-elektrische voertuigen, maar steeds meer op waterstof-elektrische aandrijflijnen. De XCIENT Fuel Cell is daar een goed voorbeeld van. De productie van de vernieuwde waterstoftruck begint in augustus van dit jaar.

V-vormige grille met verchroomde details

Aan het gloednieuwe design van de XCIENT Fuel Cell is duidelijk te zien dat het een bijzondere vrachtwagen is. De V-vormige grille met zijn verchroomde details en multidimensionale patronen weerspiegelt de aanwezigheid van de waterstof-elektrische aandrijflijn, terwijl de blauwe kleur rond de grille de toepassing van milieuvriendelijke technieken nog eens extra versterkt.

Brandstofceltechnologie is perfect voor vrachtwagens. Waterstof is namelijk eenvoudig op te slaan en te vervoeren. Er zijn geen loodzware accu’s nodig en omdat Hyundai de waterstoftanks op een slimme manier achter de cabine van elke waterstoftruck plaatst, blijft de laadruimte intact. De XCIENT Fuel Cell komt er met keuze uit een 4×2-trekker of een 6×2-configuratie.

De XCIENT Fuel Cell is uitgerust met een brandstofcelsysteem van 180 kW. Twee 90 kW parallel gemonteerde brandstofcellen en zeven tanks met een opslagcapaciteit van circa 31 kg waterstof in totaal zorgen voor een actieradius van ongeveer 400 kilometer.

De elektromotor van de waterstoftruck is goed voor 350 kW en een indrukwekkend koppel van maar liefst 2.237 Nm. Het tanken van waterstof neemt 8 tot 20 minuten in beslag, afhankelijk van de omgevingstemperatuur.

Vorig jaar leverde Hyundai 46 exemplaren van de XCIENT Fuel Cell aan Zwitserland en eind dit jaar volgen er nog eens 140. De waterstof-elektrisch aangedreven vrachtwagens nemen onder meer de bevoorrading van grote supermarktketens in Zwitserland voor hun rekening. De bedoeling is dat rond 2025 in totaal 1.600 exemplaren van de XCIENT Fuel Cell in Europa actief zijn.

‘Veel belangstelling voor de XCIENT Fuel Cell’

Hyundai Hydrogen Mobility, een joint venture van Hyundai Motor en H2 Energy, werkt aan de introductie van de XCIENT Fuel Cell in de Europese markten. ‘Onze klanten zijn erg tevreden over de kwaliteit en het rijcomfort van de truck. Ook buiten Zwitserland is er veel belangstelling voor’, aldus Mark Freymueller, CEO van Hyundai Hydrogen Mobility. ‘We hebben er alle vertrouwen in dat we de vrachtwagen volgend jaar ook in andere Europese landen op de weg zullen zien.’

De XCIENT Fuel Cell gaat de weg op in Europa, Noord-Amerika en China. Zodra bekend is wanneer de XCIENT Fuel Cell in Nederland verkrijgbaar zal zijn, volgt meer informatie.

Hyundai loopt al jaren voorop met waterstof-elektrisch aangedreven voertuigen. Sinds de jaren negentig investeert Hyundai veel geld in de ontwikkeling van auto’s met een brandstofcel. Dat resulteerde uiteindelijk in de revolutionaire Hyundai ix35 Fuel Cell waarvan eind 2012 de serieproductie van start ging. Daarmee was Hyundai de eerste autofabrikant ter wereld die een volledig schone auto met brandstofcel commercieel inzette.

Zijn opvolger, de NEXO, is nóg geavanceerder en was marktleider in 2020 in Nederland als het gaat om waterstof-elektrisch aangedreven personenwagens. Deze SUV is het ‘levende’ bewijs dat waterstof-elektrische en batterij-elektrische mobiliteit perfect samengaan. Net als de volledig elektrische KONA Electric en IONIQ Electric stoot de NEXO geen grammetje CO2 uit. Bovendien kost het voltanken van de NEXO slechts een handvol minuten en bedraagt zijn actieradius tot maar liefst 665 km (volgens WLTP).

Werkplaatsafspraak Bekijk onze acties Proefrit Contact
HomeNieuwsHyundai presenteert vernieuwde waterstoftruck XCIENT Fuel Cell

Contact