5 FAQ over waterstof tanken 23 februari 2022

Rijden op waterstof wordt steeds populairder. In Nederland rijden inmiddels ruim 460 auto’s op waterstof en dit aantal stijgt snel. Maar hoe werkt het eigenlijk als je wilt tanken met een waterstofauto? Hier behandelen wij vijf vragen over waterstof tanken.

1. Waar kan ik tanken?

Zonder waterstoftankstations geen waterstofauto’s. In Nederland kan je op dit moment waterstof tanken in onder andere Den-Haag, Rhoon, Groningen, Delfzijl, Assen, Arnhem, Pesse, Amsterdam en Nieuwegein. Ook buiten Nederland groeit het netwerk van waterstofstations. Zo zijn er in Duitsland inmiddels ruim 100 waterstofstations. Dit aantal moet toenemen naar vierhonderd in 2023. Wil jij precies weten waar tankstations open zijn? Dat kan via deze link.

2. Wat kost waterstof?

Waterstof reken je niet af per liter, maar per kilo. Aan de pomp betaal je gemiddeld tien euro per kilo. Er gaat zo’n vijf tot zes kilo in een waterstofauto. Omgerekend naar het aantal kilometers dat je op een kilo kunt rijden, is de prijs voor waterstof per kilometer momenteel een stuk lager dan benzine of elektrisch rijden.

3. Hoe ver kom ik op een volle tank?

Een waterstofauto heeft een relatief grote actieradius. Op een kilo waterstof kan je gemiddeld 100 kilometer rijden. De tankinhoud van een Hyundai Nexo is 6.4 kilo. Daarmee heeft de auto een actieradius van 640 kilometer.

4. Hoe lang duurt het tanken?

Waterstof tanken duurt ongeveer net zo lang als diesel of benzine tanken. Je plaatst het vulpistool op de vulopening en binnen een paar minuten zit de waterstoftank weer vol. Een grote tussenstop tijdens een lange reis is dus niet nodig.

5. Is waterstof tanken veilig?

Waterstof tanken is veilig en tankstations moeten aan strenge voorschriften voldoen. Waterstof is van zichzelf niet explosief. Het is wel brandbaar, net zoals aardgas. Zelfs als waterstof uit de tank zou ontsnappen, is het risico op brand of een explosie gering en ook niet hoger dan bij benzine en LPG. Het brandt pas als het in de juiste verhoudingen met zuurstof wordt gemengd en een vlam wordt toegevoegd. Omdat het brandbaar is moet je er natuurlijk wel veilig mee omgaan. Daarom zijn er duidelijke voorschriften voor het bouwen en beheren van waterstoftankstations.

Kijk voor meer informatie over onze waterstof auto hier.
Wil je liever bellen? Vraag naar Steven Tent via 079 – 321 9302 of steven.tent@vanderlinden-groep.nl.

Neem contact op
Werkplaatsafspraak Bekijk onze acties Proefrit Contact
HomeNieuws5 FAQ over waterstof tanken

Contact