Fiscaal voordeel in 2021 door MIA en Vamil 19 februari 2021

Heeft u voor uw bedrijf een duurzame elektrische of waterstof auto aangeschaft? Dan kunt u mogelijk gebruik maken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) of Willekeurige afschrijving milieu investeringen (Vamil) om te profiteren van fiscaal voordeel.

Voor elektrische voertuigen moet het dan gaan om een elektrisch aangedreven personenauto die op de Milieulijst 2021 staat vermeld onder code E3110. Dit geldt o.a. voor de volledige elektrische Hyundai IONIQ EV en Hyundai KONA EV modellen. Waterstofauto’s, zoals de Hyundai NEXO vallen onder code F3109. Voor de Hyundai NEXO kunt u, naast de MIA, ook gebruik maken van de Vamil.

Met de MIA, welke inmiddels 20 jaar bestaat en in de loop der jaren vele ondernemers fiscaal voordeel heeft opgeleverd, profiteert u van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kunt u 75% van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op een tijdstip dat u zelf bepaalt en levert een liquiditeits- en rentevoordeel op.

U kunt het volledige bedrag van uw auto melden voor MIA, inclusief verwijderingsbijdrage, legeskosten (kosten registratie kenteken) en gebruiksklaar maken van uw auto tot aan het maximale bedrag dat gemeld mag worden per auto. Accessoires vanuit de fabriek komen ook in aanmerking. Accessoires die de dealer levert of monteert, zoals winterbanden, dakkoffers en trekhaken, kunt u niet melden. Hetzelfde geldt voor accessoires die niet aan de auto vastzitten zoals aanhangers of een fietsendrager. Ook eventuele subsidie voor deze auto moet u van het investeringsbedrag aftrekken.

Wat is het maximaal fiscale voordeel?

Voor de codes E3110 en F3109 geldt een maximaal bedrag per auto:

  • Onder code E3110 komt een maximaal bedrag van €40.000,- per personenauto in aanmerking voor MIA.
  • Onder code F3109 komt een maximaal bedrag van €75.000,- per voertuig in aanmerking voor MIA en Vamil.

Wanneer u de btw kunt verrekenen, moet u de investeringskosten exclusief btw melden. Bent u vrijgesteld van btw? Dan kunt u de investering inclusief btw melden. Heeft u korting gekregen op de aanschaf van uw auto? Dan hoeft u alleen de betaalde aanschafprijs te melden. Is er sprake van inruil, dan hoeft u het inruilbedrag niet af te trekken van het aanschafbedrag.

Oplaadpunt ten bate elektrische auto

Het oplaadpunt kunt u tegelijk met de elektrische auto melden. Het maximumbedrag van €40.000 geldt dan voor de elektrische auto en het oplaadpunt samen.

Komen occasions ook in aanmerking?

Gebruikte auto’s komen in beginsel niet in aanmerking, tenzij deze fiscaal als nieuw worden gezien. Volgens de definitie van de Belastingdienst zijn dit voertuigen die niet langer dan 6 maanden geleden voor het eerst in gebruik zijn genomen en niet meer dan 6.000 kilometer hebben gereden. 

Voorbeeld toepassing van Vamil

U koopt voor €50.000 een milieuvriendelijk bedrijfsmiddel met een levensduur van 10 jaar zonder restwaarde. In het kader van de reguliere afschrijving kunt u hiervoor jaarlijks (€50.000 – € 0) / 10 =) €5.000 aftrekken van de fiscale winst.

Dit bedrijfsmiddel staat op de Milieulijst, dus u kunt Vamil toepassen. U kiest ervoor om in het investeringsjaar 75% van het totale aanschafbedrag van €50.000 ofwel €37.500, in één keer af te trekken van de winst. Uw nettovoordeel is afhankelijk van onder andere de winstbelasting en het rentepercentage en bedraagt gemiddeld 3% van het investeringsbedrag.

Voorbeeld toepassing van MIA

Uw fiscale winst bedraagt na de reguliere afschrijving €75.000 euro en u betaalt 25% belasting over de fiscale winst van uw bedrijf.

U investeert voor €50.000 in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst met code D is vermeld. De aftrek voor code D bedraagt 27% van €50.000: dat is € 13.500. De fiscale winst wordt nu € 61.500 (€ 75.000 – € 13.500).

Zonder MIA zou u €75.000 x 25% = € 18.750 belasting moeten betalen. Door gebruik te maken van de MIA betaalt u echter maar € 61.500 x 25% = €15.375 belasting. Uw directe fiscale voordeel bedraagt € 3.375.

Meer informatie

Meer informatie het fiscaal voordeel over MIA en Vamil vindt u op de website van de Belastingdienst.

Heeft u nog andere vragen naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten.

 


 

MIA / Vamil informatie aanvraag

Werkplaatsafpraak Bekijk onze acties Proefrit aan huis Contact
HomeHyundaiNieuwsFiscaal voordeel in 2021 door MIA en Vamil

Contact