Waterstof = H2
Waterstof is kleurloos, reukloos en brandbaar. Het is het lichtste chemische element (H2) op aarde en het meest verspreid in het heelal. Waterstof komt op aarde nauwelijks in zuivere vorm voor, maar wordt alleen gevonden in combinatie met andere elementen, voornamelijk met zuurstof (in water) en met koolstof en zuurstof (in levende materialen en fossiele brandstoffen).
Elektrolyse
In tegenstelling tot winbare brandstoffen als steenkool, olie en aardgas is waterstof niet zomaar uit de bodem halen. Je moet het eerst maken. Een van de manieren om dat te doen is door middel van elektrolyse. Dit is een proces waarbij water (H2O) wordt omgevormd in waterstof (H2) en zuurstof (O2). Waterstof mag daarom, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen, niet worden beschouwd als een energiebron maar alleen als een energiedrager. De energie die vrijkomt bij een reactie in een brandstofcel gebruikt men vervolgens om een auto in beweging te brengen.
Waterstofauto volkomen veilig
Omdat de dichtheid van waterstof zeer laag is (71 gram/liter), is hoge druk noodzakelijk om grote hoeveelheden op te kunnen slaan in een tank in de auto. Hyundai hanteert 700 bar. De tanks in de auto zijn bestand tegen deze hoge druk. Verder zijn de tanks en de aansluitingen zo geconstrueerd dat de kans op beschadiging of lekkage uiterst gering is. Uitgebreide tests wijzen uit dat een waterstofauto volkomen veilig is.
Alles over waterstof
Waterstof speelt een sleutelrol in de energietransitie. Ontdek hier wat waterstof is, hoe het werkt en waarom het zo belangrijk is voor een duurzame toekomst.
Wat is waterstof?

Hoe werkt dat, een waterstofauto?
Een waterstofauto is eigenlijk ook een elektrische auto. De brandstofcel van de waterstofauto zet de getankte waterstof met zuurstof uit de lucht om in water en elektriciteit. Vervolgens wordt de elektriciteit gebruikt om de elektromotor van de waterstofauto aan te drijven. Rijden maar! Het enige wat de waterstofauto uitstoot is waterdamp. En dat is onschadelijk voor mens en milieu.

Waterstof tanken
Waterstof tanken kost slechts een paar minuten en kan op steeds meer locaties in Nederland. Maar hoe werkt dat precies?
Waterstof tanken is het best te vergelijken met het tanken van LPG. Het vulpistool van het waterstoftankstation wordt op de aansluiting van de auto geplaatst en vergrendeld door de hendel in te knijpen. Wanneer vergrendeld, zal het tankstation de verbinding testen en vervolgens begint het tanken van waterstof. Nadat de tank volledig gevuld is (binnen 5 minuten) kan het vulpistool verwijderd worden.
Waterstof of elektrisch?
Het is soms wat lastige materie, zo’n hybride, plug-in hybride of batterij-elektrische auto; de afkortingen van geëlektrificeerde voertuigen vliegen je om de oren! Toch zijn de verschillen vrij simpel. Een hybride heeft geen stekker. Bij dit aandrijfconcept ondersteunt een elektromotor de brandstofmotor. Een plug-in hybride heeft wél een stekker en is dankzij een compact accupakket in staat om kleinere afstanden volledig elektrisch af te leggen. Een batterij-elektrische auto rijdt altijd elektrisch en beschikt over een of meerdere elektromotoren en een groot accupakket. De basis voor een waterstofauto, zoals de NEXO, is – je raadt het al - water.

Met stekker
EV/BEV: Electric Vehicle of Battery Electric Vehicle
De puurste vorm van elektrisch rijden. 100 procent schoon onderweg. Bedenk wel dat je zelf de auto moet opladen en check of de actieradius van een volle accu voor jou toereikend is. Je kunt natuurlijk altijd bijladen. Rem of rijd je een helling af? Dan laadt de accu op.

PHEV: Plug-in Hybrid Electric Vehicle
Rijdt over een grotere afstand en met hogere snelheid elektrisch dan een HEV. Maar komt op puur elektrische kracht minder ver dan een EV/BEV. Je moet tanken en de auto ook zelf opladen. Als de accu leeg is, krijg je hulp van een verbrandingsmotor. Omdat een PHEV zuiniger is dan een normale auto kom je op één tank veel verder. Tijdens remmen en een heuvel afrijden laadt de accu op.

Zonder stekker
HEV: Hybrid Electrical Vehicle
De auto rijdt afhankelijk van de omstandigheden elektrisch. Bijvoorbeeld in de stad als je snelheid niet te hoog is. Op de snelweg springt de verbrandingsmotor bij. Als je remt, laadt de accu op. Je hoeft niet zelf op te laden, je moet wel tanken. De actieradius is groter dan van een normale auto. Als je remt of een heuvel afrijdt, laadt de accu op.

FC(E)V: Fuel Cell (Electric) Vehicle
Een waterstofauto. Net als een EV/BEV 100 procent schoon onderweg. Een brandstofcel (fuel cell) zet waterstof en zuurstof om in elektriciteit. Die drijft de elektromotor aan. Opladen is niet nodig, waterstof tanken wel. Tijdens remmen en/of een helling afrijden, laadt de accu op. De actieradius is als van een normale auto. En de uitstoot? Alleen water.
De voordelen van waterstof op een rij
Rijden op waterstof heeft tal van voordelen. Zo is het enige wat een waterstof auto uitstoot waterdamp. En dat is onschadelijk voor mens en milieu. Bovendien raakt waterstof nooit op. Het is onuitputtelijk. We zetten de belangrijkste voordelen van waterstof op een rij.
- Geen schadelijke uitstoot - Er komen geen schadelijke stoffen vrij. De enige uitstoot die er is, is waterdamp. In tegenstelling tot een conventionele verbrandings-motor is er dus ook geen uitstoot van fijnstof en stikstof.
- Minder fijnstofvervuiling - Tijdens het rijden filtert en zuivert de NEXO de lucht. Hij zorgt dus voor minder fijnstofvervuiling.
- Tanken in 5 minuten - Waterstof tanken is net zo makkelijk en snel als het tanken van benzine of diesel en duurt slechts 5 minuten.
- Grote actieradius - De actieradius is vergelijkbaar met die van een benzine-/dieselauto.
- Zo goed als stil - Door het ontbreken van mechanische delen in de brandstofcel is de aandrijving stil. Het enige geluid is afkomstig van de elektromotoren. Maar deze zijn stiller dan verbrandingsmotoren.Waterstof raakt nooit op - In tegenstelling tot fossiele brandstoffen is waterstof zo goed als onuitputtelijk. Er kan altijd nieuwe waterstof gemaakt worden uit water, natuurlijk wel door de hulp van energie.
- Waterstof als buffer - Waterstof is dé oplossing om duurzame energie tijdelijk op te slaan als buffer. Van groene stroom maak je waterstof en op het moment dat het nodig is maak je er weer elektriciteit van.
- Bijtelling - Zakelijk rijders betalen slechts 16 % bijtelling over het gehele catalogusbedrag.
- Effectiever dan een verbrandingsmotor - Aandrijving via een brandstofcel – rendement kan oplopen tot meer dan 50 procent – is veel effectiever dan een conventionele verbrandingsmotor (rendement van ongeveer 25 procent).